De druk op de koopsector neemt toe doordat vraag en aanbod op de woningmarkt steeds verder uit elkaar groeien. Vanwege de bewerkte bevolkingsgroei door de pandemie en het grote aantal woningen dat is gebouwd is de stijgende lijn iets getemperd maar de verwachting is dat de vraag naar koopwoningen nog blijft oplopen tot 2024. Dit zal nog een aantal jaren effect hebben op de huizenprijzen.

Ontwikkelingen koopwoningenmarkt

Uit onderzoek van het CBS en het kadaster komen een aantal grote ontwikkelingen op de koopwoningenmarkt naar voren:

  • steeds meer woningen worden verkocht boven de vraagprijs, overbieden is de norm geworden
  • woningen minder lang in de verkoop staan en dus sneller worden verkocht
  • starters steeds minder kopen dan niet-starters

De prijsontwikkelingen van bestaande koopwoningen ten opzichte van een jaar eerder laten een grote stijging zien. In stedelijke gebieden zijn de woningprijzen het snelst gestegen.

Voorspellingen huizenprijzen

De lijn van de vraag naar koopwoningen laat zich eenvoudiger voorspellen dan de verwachte prijsstijgingen van koopwoningen. Waar we kunnen zeggen dat de vraag naar koopwoningen zal blijven groeien, is het niet met zekerheid te zeggen wat dit met de huizenprijzen gaat doen. De verwachting was dat de pandemie een effect zou hebben op de huizenmarkt en huizenprijzen, maar dit heeft zich nog niet laten zien. Dit geeft al aan dat het niet eenvoudig is te voorspellen hoe een factor invloed heeft op de huizenprijzen.

Het vraag- en aanbod op de woningmarkt is een van de factoren die van invloed is op woningprijzen. De druk op de woningmarkt heeft een prijsstijging veroorzaakt. Het dalende aantal transacties op de woningmarkt heeft er de afgelopen periode voor gezorgd dat mensen meer risico durven te nemen en vaker overbieden om kans te maken op een woning. Je zou dus kunnen zeggen dat wanneer het woningtekort blijft stijgen, zal dit naar verwachting ook de woningprijzen omhoog zal blijven duwen.

Toch zijn er ook andere belangrijke factoren die mee spelen in het voorspellen van huizenprijzen. Denk hierbij aan het vermogen en rentepercentage. Hoge vermogens in combinatie met een lage rente zorgen er ook voor dat mensen meer kunnen betalen voor een huis en dus de huizenprijzen doen stijgen.

Hoewel de meeste voorspellingen een stijging laten zien, wordt er ook gesproken over een afvlakking of lichte daling. Dit voornamelijk vanwege de grote onzekerheid op de arbeidsmarkt.

Zoals gezegd, de huizenprijzen laten zich niet eenvoudig voorspellen en zijn afhankelijk van meerdere factoren. De krapte op de woningmarkt heeft wel een prijsstijging veroorzaakt en de vraag naar koopwoningen zal nog blijven toenemen. Hoe dit in de toekomst de huizenprijzen gaat beïnvloeden is echter nog niet met zekerheid te zeggen.

Leave a Reply